Apostil Çeviri
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Apostil, bir ülke içinde resmiyet kazanmış kamu evrakının, başka ülkelerde geçerli olması için gerekli olan bir onay sistemidir. Ülkemizde illerde valiliklerin, ilçelerde ise kaymakamlıkların üstlendiği apostil işlemi, evrakların onayı için gerekli olan bir durumdur. Yani bir belgenin başka bir ülkede yasal olarak geçerli olduğunu belirten belgedir ve noter onayı alınarak istenilen ülkeye sunulur.
Belge orijinalliğinin belgelendirilmesi (yasallaştırma) bir belgenin imzasının ve mühürünün doğrulanması anlamına gelir. Geleneksel olarak bir Konsolosluk Görevlisi tarafından yürütülür, böylece bir ülkede hazırlanan belgeler başka bir ülkede yasal olarak geçerli olur.
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluğu’nda imzalayan memurun örnek imzası ve emrinde ilgili mühür veya damga örneği yoksa veya mevzuatta belirtilen belge işleme gerekliliklerine uymuyorsa, belgeler yasallaştırılamaması gibi sorunlar oluşabilir.
Ana sözleşmenin onaylı bir suretini (veya resmi gazetede yayınlananı) yeminli tercüme bürosuna veya yeminli bir tercümana giderek ibraz edilecek ülkenin lisanına çevirisini yaptırır.Bu sebepten mevzuata oldukça hakim ve uzman tercümanlardan destek alınması çok önemlidir. Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterlikte onaylattırılır. Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde Valiliğe, ilçelerde Kaymakamlığa götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.
Apostil işlemi yapılan belgeler:
- Eğitim belgeleri okul, üniversite diplomaları ve lise,
- Medeni durumun yazılı olduğu belgeler,
- Doğum yapıldığına dair belgeler,
- Evlilik cüzdanları ve evlenme ehliyetleri,
- Vekaletnameler ile muvafakat nameler. Bu belgelere apostil işlemi yapılabilir. Aşağıda bulunan yerlere müracaat edilerek belge alınabilir.
İdari Belgeler için: Valilikler, Vali adına Vali Muavinler ve Kaymakamlıklar
Adli Belgeler için: Ağır ceza mahkemesi kuruluşu olan Adalet Komisyon Başkanlıkları